Brios historia

Brio grundades redan 1884 av Ivar Bengtsson. Ivar föddes 9 september och gick bort 27 juni 1948. Han var torparson från Boalt. Boalt ligger Östra Göinge i Norra Skåne och Ivar Bengtsson startade sin verksamhet genom att tillverka och sälja korgar. 1902 flyttade Ivar sin verksamhet från Boalt till grannbyn Osby. Nu höll företaget inte på med enbart korgar längre utan hade en del andra produkter också. Det var även nu som man började sälja sina berömda träleksaker. Detta genom ett samarbete med svarvaren Thomas Johansson  som skapade “Osbyhästen” i trä.

När vi kommit fram till 1908 så skrev Ivar och hans hustru Sissa över ägandet av företaget till sönerna Anton, Viktor och Emil Ivarsson. Bröderna beslutade att byta namn på företaget till Bröderna Ivarsson Osby som sedermera blev förkortat till BRIO. Bröderna skapade en mycket stark tillväxt i företaget och snart blev det Osbys största företag.

Leksaker var tidigt en huvudprodukt för BRIO men ända fram till 1960-talet så handlade med en mängd andra produkter också såsom textil, keramik, hushållsartiklar, prydnadsföremål och en mängd annat. Efterhand så koncentrerade sig man dock alltmer på leksaker samt barnvagnar. När det gäller leksaker så var man grossist eller generalagent för många kända märken såsom Sega spelkonsoler, Barbiedockor, samt Märklintåg. Samtidigt så tillverkade man även egna träleksaker i Osby samt i grannbyn Killeberg. Redan på 30-talet hade företaget börjat tillverka barnvagnar.

Under slutet av 90-talet drabbades företaget av ekonomiska svårigheter och man flyttade då mycket av produktionen från Osby till låglöneländer. Ända fram till 2004 höll familjeföretaget ut men de ekonomiska svårigheterna var för stora vilket ledde till investement-bolaget Proventus blev huvudägare. I samband med detta så flyttades huvudkontoret till Malmö.

23. February 2014 by admin
Categories: Brio | Comments Off on Brios historia